Menu

Æresmedlem Hans Bjerg-Pedersen fylder 80 år

image Hans Bjerg-Pedersen og Ken Friar Arsenal FC, underskriver aftale om showkamp i Idrætsparken
Jakob Jermiin
14. september 2024 kl. 08:06

"Om tre-fire år er vi danske mestre." Sådan lød det selvsikkert fra Lyngby Boldklubs formand, Hans Bjerg-Pedersen, da klubben i 1979 for første gang havde sikret sig en plads i 1. division, dengang den bedste række. Formanden fik såmænd ret. I 1983 vandt vi for første gang det danske mesterskab. En bedrift, som klubbens stiftere nok slet ikke havde haft i deres vildeste fantasier dengang i 1921.

 

Hans Bjerg-Pedersen fylder 80 år den 15. september. En enorm personlighed i dansk fodbold, en magtfuld herre, en mand der har delt vandene, formand, klubmæcen, præsident, Lyngby-mand, Bjerget. Meget kan siges og skrives om Hans, men én ting står klippefast: Hans Bjerg-Pedersen har i godt 70 år været Lyngby Boldklubs mand i medgang og modgang. Trods han ikke altid har været enig i, hvad der er sket i og omkring hans fodboldklub, så har hans loyalitet altid været der. Hans' betydning for Lyngby Boldklub og dansk fodbold har været ubeskrivelig stor, men vi gør her et ydmygt forsøg på hans runde fødselsdag.

 

Hans blev født i Roskilde i 1944, men flyttede som dreng til Kongens Lyngby og blev meldt ind i Lyngby Boldklub. Fodboldtalentet var til stede, men hvem kunne dengang have forudset, at det var på ledersiden, at den unge knægt ville gøre karriere, og at han ville blive til én af dansk fodbolds mest markante personligheder? Han begyndte i 1969 for alvor sin frivillige lederkarriere, da han blev valgt til seniorleder, hvor han blandt andet var med i maskinrummet ved pokalfinalen mod AaB i 1970. Da der resterede få minutter af finalen, og forlænget spilletid ventede, sendte træner Ejnar Olsen sin seniorleder Hans Bjerg-Pedersen efter sodavand til den korte pause, men da seniorlederen vendte tilbage med sodavand, havde AaB scoret sejrsmålet 2-1. Eftersigende havde træner Olsen, lettere ophidset og med adrenalinen pumpende, derefter givet Hans en mindre overhaling, for hvad skulle seniorlederen dog bruge de bruge sodavand til?

 

I 1973 blev den blot 29-årige Hans Bjerg-Pedersen så valgt til formand for Lyngby Boldklub. Han havde i flere år argumenteret for et generationsskifte både på spiller- og ledersiden, for han kunne se et kæmpe potentiale i klubbens talenter, som efter hans mening slet ikke fik mulighed for at få udløst deres store potentiale. "Bestyrelsen anede ikke, hvor stort et potentiale de havde med den gruppe spillere," har det ofte lydt fra ham. Formandsposten bestred han i rekordlange 25 år, indtil han i 1998 overlod posten til daværende næstformand, Mikkel Sørensen.

 

Som formand sad Hans ikke kun for bordenden, når der skulle forhandles om spillerkontrakter og om sponsorkontrakter, som fx den historiske hovedsponsoraftale med Magasin, eller om showkampe som fx den berømte Arsenal-kamp i 1979. Han styrede også debat og forhandlinger, når det handlede om breddeafdelingens ve og vel. Breddeafdelingen, dengang kaldet amatørafdelingen eller i dag "moderklubben", handlede ligesom i dag om ansættelse af ungdomstrænere, om uddannelse af trænere, fastholdelse af frivillige, om kontingentsatser (og om de blev betalt), afholdelse af sociale arrangementer osv. Alt det, som bestyrelser i frivillige idrætsforeninger tager sig af.

 

I Hans' "regeringsperiode" sikrede klubben sig oprykning til landets bedste række (1979), vandt to danske mesterskaber (1983 og 1992), vandt tre pokaltitler (1984, 1985 og 1990), vandt tre sølvmedaljer (1981, 1985 og 1991), vandt tre bronzemedaljer (1984, 1988 og 1989), spillede en fjerde pokalfinale (dog tabt, 1980). Klubben havde sine største europæiske kampe mod blandt andet Sparta Prag, Røde Stjerne Beograd og Rangers FC, ligesom klubben som dansk fodboldflagskib blev inviteret vidt og bredt til internationale turneringer i blandt andet Hong Kong og Indien. Med Hans Bjerg-Pedersen som formand fik vi udtaget de første A-landsholdsspillere, startende med Klaus Berggreen i 1979, da vi fortsat spillede i 2. division, og vi solgte de første spillere under hans ledelse, startende i 1982 med Flemming Christensen til St. Etienne og Klaus Berggreen til Pisa. Det var også under Hans' ledelse, at klubhuset blev bygget i 1989. 

 

Det var med Hans ved roret, at det første professionelle selskab blev etableret i Lyngby Boldklub. Det gav selvfølgelig mening, for han var selv én af drivkræfterne bag etableringen af professionel fodbold i Danmark. Han var også manden bag den første store TV-aftale i dansk fodbold, og én af de store fortalere for etableringen af Superligaen i 1991. Med 25 år som formand for Divisionsforeningen (1979-1994), netop i den periode, hvor de danske klubber for alvor satte turbo på udvikling af professionel fodbold, er det naturligt, at foreningen har udnævnt Hans som æresmedlem. En periode som næstformand for DBU blev det også til for Hans. Selvfølgelig fristes man til at sige, for Hans var i 80'erne og store dele af 90'erne vel nok én af de mest betydningsfulde (og magtfulde) mænd i dansk fodbold. Mon ikke også, at Hans er ret stolt over, at dansk fodbolds til dato største præstation, EM 1992, blev opnået med en god håndfuld Lyngby-spillere på banen? Vi tror det. Men nu var Hans Bjerg-Pedersen trods alt ikke den eneste magtfulde mand i dansk fodbold i 80'erne og start 90'erne. Brøndby IF's Per Bjerregaard skal her nævnes, som én, der både kæmpede sammen med og mod Hans Bjerg.

 

Hans er en mand med meninger, han ikke er bleg for at fremføre. Eufemisme er ikke noget, Hans benytter sig af, så hvis du spørger, får du svar. Klart og direkte. Ikke pakket ind. Måske endda et svar, der vil overraske dig. Som Hans ofte har berettet, hvordan klubbens spillere og ledere talte internt om præstationerne i 1980'erne. "Vi tabte guldet", var oftest formuleringen, frem for "vi vandt sølv" eller "vi vandt bronze", hvilket siger en del om ambitionerne og selvforståelsen i klubbens daværende storhedstid.

 

"Dem, der ikke laver noget, laver ikke fejl". Sådan lyder et berømt ordsprog, og sådan er det også i fodboldverdenen. Har alt været en dans på roser for Hans og Lyngby Boldklub? Nej slet ikke, men successer og triumfer overstråler med længder. Der har jo også været store orkaner omkring Lyngby Boldklub. Den store orkan i 1993 overlevede klubben, men Hans fik derefter en lidt anden rolle de sidste fem år af hans formandsperiode. Da den helt store orkan ramte i 2001, var det med Hans som den loyale klubmand, der stod last og brast med sin klub. Da endnu en orkan ramte i 2018, stod han atter fast og kan nu glæde sig over, at Friends of Lyngby har ejerskabet af klubben.

 

Hans kæmpede og kæmpede i over 40 år for projekt Lyngby Stadion, men lige på det punkt fik han ikke en succes. Men kender vi Hans ret, så er han om nogen en mand, der glæder sig over, at Friends of Lyngby nu har sikret sig byggeretten til Lyngby Stadion. Hans Bjerg har i øvrigt ofte nævnt, at noget af det bedste, der er sket Lyngby Boldklub i vores 103-årige historie, netop er Friends of Lyngby. Det siger en del, når det kommer fra en klubmand som Hans.

 

Selvom Hans er æresmedlem af Lyngby Boldklub og nu runder 80 år, har han på ingen måde lagt det frivillige arbejde fra sig. Han har nu i vel 25 år været frivillig holdleder og dommer i Oldboysafdelingen, og har været frivillig ved Det Kongelige Teaters forestillinger i Dyrehaven. "Det må gå dårligt for Hans Bjerg-Pedersen, siden han står herude og scanner billetter", lød det fra en gæst ved én af forestillingerne i Ulvedalene, da vedkommende så Hans stå og servicere publikummer. Hvad gæsten ikke vidste var, at Hans med sædvanlig stolthed var ude at tjene sin fodboldklub frivilligt, nærmere bestemt Oldboysafdelingen. For det kendetegner nemlig Hans: Lyngby Boldklub frem for alt. Måske nærmere: Alt for Lyngby.

 

Hans ser stort set alle 1. holdets hjemmekampe, ofte sammen med sin lillebror Henrik Bjerg-Pedersen, der som frivillig har været ungdomstræner og ungdomsleder, serviceret partnere til hjemmekampe og i mange år var en del af speaker-teamet til hjemmekampene. Lillebror Henrik, i daglig tale blot kaldet "Dunk", stod sammen med Brødrene Olsen, Stig Kreutzfeldt og Michael Schäfer i 1989 bag udgivelsen af albummet "Græsrødderne", der indeholder ørehængerne "Dem fra Lyngby a'" og "De uhyggelige", hvoraf sidstnævnte spilles før hver hjemmekamp. 

 

Hans blev i 1967 gift med Else. Sammen har de børnene Helene og Ulrik samt fem børnebørn. Sønnike Ulrik arbejdede i 1990'erne en årrække i klubadministrationen med ansvar for moderklubben.

 

Lyngby Boldklub is going very strong. Hans Bjerg-Pedersen is still going very strong.

 

Tillykke med 80 års fødselsdagen. Hurra! Hurra! Hurra! LB!

 

Vi ses på Stadion.

 

Værd at vide om Hans Bjerg-Pedersen:

 

* Formand Lyngby Boldklub 1973-1998.

* Seniorleder Lyngby Boldklub 1969-1973

* Udnævnt til Æresmedlem i Lyngby Boldklub i 1999.

* Var i 2011 forfatter til bogen "Vi ses på Stadion", udgivet i anledning af klubbens 90-års fødselsdag.

* Var i 2021 forfatter til bogen "Sammen for Lyngby", udgivet i anledning af klubbens 100-års fødselsdag.

* Formand Divisionsforeningen 1979-1994.

* Udnævnt til Æresmedlem i Divisionsforeningen i 2019 - på sin 75-års fødselsdag.

* I 2012 modtager af Rodeprisen for sit mangeårige arbejde for dansk fodbold. Prisen er opkaldt efter Claus Rode, Divisionsforeningens mangeårige direktør.

* Næstformand i DBU.

* Modtager af æresbevisninger fra både DBU og Sjællands Boldspil-Union (nu DBU Sjælland).

 

 

1979: Hans Bjerg-Pedersen og Ken Friar Arsenal FC, underskriver aftale om showkamp i Idrætsparken. Foto: LilleKenn

1979: Hans Bjerg-Pedersen og Ken Friar Arsenal FC, underskriver aftale om showkamp i Idrætsparken. Foto: LilleKenn

Her bruger vi cookies. Det er en lille tekstfil, der husker dine indstillinger, så du får en bedre brugeroplevelse og præsenteres for relevant indhold. Vi bruger primært cookies til trafikmåling og optimering af sidens indhold. Når du klikker dig videre på siden, accepterer du dette.
Luk